miercuri, 16 iulie 2008

pentru romanii din Italia!

Am vrut sa scriu despre acest subiect si in luna mai, dar la vremea aceea mi-am zis ca totusi lucrurile o sa se rezolve si ca poate nu trebuie sa ne agitam prea mult in jurul acestei povesti. Este vorba desigur despre situatia romanilor din Italia. Intre timp, a aparut si problema "amprentarii rromilor". Iata deci cum vad eu lucrurile.
Italia este o tara foarte frumoasa, am vizitat-o acum 3 ani si mi s-a parut exceptionala - respira istorie si cultura la fiecare pas, iar oamenii sunt foarte veseli, primitori, frumosi si stiu sa se bucure de viata. Insa chiar si in 2005 mi-era teama sa vorbesc romaneste cand treceam pe langa cersetori - stiam cu totii ca acestia erau romani, rromi sau membri ai altor state din Europa de Est. Nu mica mi-a fost mirarea sa trec pe langa o banca si sa aud doua cucoane vorbind romaneste, stand la o barfa mica, asa cum ar fi facut-o si in fata blocului in Romania, numai ca de data asta stateau la o barfa mica pe o banca din apropierea Colosseumului :> Alta poveste, nu-i asa? Dar cu toate astea, la vremea respectiva, romanii nu erau priviti de italieni ca o amenintare, ca un atentat la siguranta poporului.
Dar, de la 01 ianuarie 2007, Romania a devenit membra UE, ceea ce a insemnat, printre altele, ca romanii pot calatori in celelalte state membre UE doar cu buletinul.
Se pare ca astfel, si mai multi cetateni de etnie rroma au emigrat spre insorita Italie. Asa au aparut taberele de la marginea marilor orase. Insa nu asta a fost problema. Problema a fost ca a crescut rata criminalitatii, in repetate randuri tiganii au fost gasiti vinovati de furturi, ucideri si violuri a unor cetateni italieni. Desigur ca pentru ei, tiganii erau romani – pentru ca asta era tara lor de provenienta. Astfel a aparut furia nemarginita a poporului italian impotriva romanilor. Ei considera ca de la intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana nivelul sigurantei din Italia a scazut dramatic. Cetatenii au alcatuit ONG-uri impotriva romanilor, au inceput sa ii persecute chiar in viata de zi cu zi, ajungandu-se ca in acest moment sa se inceapa amprentarea tuturor rromilor din Italia, ceea ce inseamna discriminare directa si care ne trimite clar la nazismul lui Hitler.

Nici un roman nu ii sustine pe acei rromi gasiti vinovati de cersetorie, furt, viol si asa mai departe. Noi ii sustinem pe romanii care au plecat in Italia pentru a cauta un nivel de trai mai ridicat, pe cei care au plecat acolo sa munceasca cinstit, pe cei care ne-au facut sa fim mandri de ce au realizat departe de casa. Iar acesti romani nu sunt in numar mic. Ei si-au facut intotdeauna treaba la locul de munca, si-au respectat vecinii si pe toti cetatenii din jurul lor, au cautat doar sa isi construiasca o viata mai buna, asa cum in Romania ar fi fost greu de obtinut. Noi, romanii care ii sustinem pe acesti romani aflati departe, vrem sa le amintim italienilot ca nu suntem un popor de hoti si de violatori, ca noi stim sa muncim, ca si noi am ajutat la progresul economiei italiene. Desigur ca suntem si impotriva amprentarii rromilor, aceasta masura fiind imposibil de acceptat. Dupa cum stiti, amprentele se iau unui cetatean atunci cand este arestat sau cand este suspect de crima, furt etc. Autoritatile italiene amprenteaza chiar si copiii rromi, afirmand chiar ca acestia au cerut acest lucru. Cam greu de crezut, nu ?

Cea mai importanta campanie de sustinere a romanilor din Italia este cea a trustului Intact: http://www.sospentruromaniidinitalia.ro/ Acceseaza site-ul si participa si tu la aceasta campanie!

Insa ce face statul roman pentru cetatenii sai din Italia ? Intr-un singur cuvant – nimic. Mai mult, se pare ca Traian Basescu este chiar de acord cu amprentarea rromilor, dupa cum afirma ministrul de interne italian Roberto Maroni intr-un interviu publicat in editia de azi al cotidianului “La Republica”. Intr-o declaratie a presedintelui nostru mult iubit, acesta spunea ca statul roman nu sta degeaba, el se va ocupa de situatia romanilor din Italia, insa nu asa cum o face presa. Stim cu totii ca dumnealui nu este fan al trustului Intact, dar nici al presei in general (si nu cred ca e nevoie sa amintesc incidentele petrecute de-a lungul mandatului sau). S-ar parea ca si ministrul nostru de interne, liberalul Cristian David, este de acord cu masurile luate de autoritatile italiene. Dupa cum putem afla de aici, ministrul va fi maine la Roma pentru a participa la Conferinta „Italia si România – partnership, crestere economica si viitor în Europa”. Organizat de Comunitatea Sant’Egidio în colaborare cu Ambasada României la Roma, evenimentul are drept scop întarirea colaborarii româno-italiene pe mai multe planuri, în contextul în care în Peninsula exista o comunitate semnificativa de români. La conferinta va participa si ministrul de interne italian, Roberto Maroni, context în care cei doi oficiali vor avea prilejul sa discute si despre situatia românilor din Italia si aplicarea recentelor masuri dispuse de autoritatile italiene. Sa vedem ce bucurie ne mai face si acolo!

Este ingrozitor ce se intampla, este ingrozitor ca romanilor din Italia le este greu sa mai iasa din propriile case, este absolut terifiant ca am ajuns sa fim persecutati asa cum se intampla cu negrii din Statele Unite ale Americii la inceputul secolului XIX. Suntem in 2008, suntem membri NATO si ne-am facut intotdeauna datoria militara ca aliati, suntem membri UE si poporul roman trece prin multe schimbari, mai ales de ordin economic, pentru a se ridica la standardele impuse. De ce sa nu fie si celelalte state obiective? De ce sa nu ne trateze ca pe egali? Nu cersim mila lor, vrem doar sa fim tratati ca cetateni obisnuiti.


www.sospentruromaniidinitalia.ro


Un comentariu:

Anonim spunea...

mie baselu' nu mi-a placut de la inceput [-(... you're right. trebuie sa facem ceva. si nu, nu le putem le interzice rromilor sa plece in afara sau sa faca cine stie ce magarii pe acolo...trebuie educati cumva...da...prea mult pt dom' presedinte...