duminică, 3 august 2008

neamuri, rochii si biserica...oo da...e o nunta!

In ultimele doua saptamani am vazut 3 filme relevante pentru subiectul pe care vreau sa-l dezvolt aici: "Sex and the City: The Movie", "My big fat greek wedding" si inregistrarea de la nunta unor prieteni. In toate trei a avut loc o nunta. Deci avem 3 nunti...diferite. Si nu am putut sa nu observ asemanarile izbitoare, dar si diferentele majore dintre ele.
Spre exemplu, in "Sex and the City" avem de-a face cu o nunta mega-urbana daca pot spune asa, care are loc in Manhattan, care a fost organizata de un profesionista, cu rochie de mireasa Vivienne Westwood...fara familie, doar cativa prieteni foarte apropiati...si in rest - clienti, parteneri de afaceri, cunostinte din lumea mondena...cu alte cuvinte, o nunta a zilelor noastre - fara obiceiuri si fara prea mult suflet din partea oaspetilor. Pe de alta parte, in "My big fat greek wedding" avem de-a face cu o familie extrem de numeroasa...zeci de domnisoare de onoare...invitati cu sutele, toti apropiati ai familiei. Nu are rost sa mai spun ca s-au respectat intocmai obiceiurile si totul a fost organizat de parintii miresei, astfel incat mirii n-au mai avut aproape nici un cuvant de spus. Filmul asta chiar m-a facut sa regret ca nu fac parte dintr-o familie asa de mare...ca nu am si eu veri sau frati care sa-l ameninte pe logodnic "Daca o faci sa sufere, o sa-ti scot ficatul pe nari"...sau multe verisoare care sa-si dea cu parerea la machiaj, par, vestimentatie...Poate fi extrem de enervant...dar si foarte frumos sa stii ca ai atatia oameni care sa te sprijine.
Ultima nunta despre care voi vorbi este una romaneasca, a unor cunostinte. Bineinteles ca seamana foarte mult cu cea greceasca (obiceiuri, familie...doar suntem cu totii ortodocsi,nu?), dar in zilele noastre, nunta romaneasca a devenit si ea "urban style". Adica...rochii mai fancy...mai mult show off...poze peste poze...masini luxoase si asa mai departe. Insa noi avem una din cele mai tari traditii...si ma bucur tare mult ca nu s-a pierdut in timp. E vorba de furatul miresei. De-abia astept sa se marite prietenele mele sa pot sa fac asta :D Avem dansurile noastre traditionale...asa cum grecii au zorba...avem si noi horele si sarbele. Stiu stiu...in ziua de azi nimeni nu mai vrea sa auda de asa ceva. Si mie mi se pareau de prost gust. Dar stiti ceva? Dansurile astea aduna tinerii si batranii, rudele, pe cei din alte familii, prieteni, vecini, parteneri de afaceri...toti se unesc intr-un mare cerc si chiuie si se distreaza. Mi se pare foarte frumos si nu mai cred ca e "overrated". Normal, daca ar fi o nunta numai cu asa ceva...iti vine sa-ti iei campii...dar sa ai inserate in playlist si cateva chestiuni din astea traditionale da foarte bine :D
Aaa...noi mai avem si toate obiceiurile alea cu aranjatul miresei...sunt foarte amuzante. Niciodata nu le-am inteles..si pun pariu ca daca as fi eu mireasa m-ar scoate din minti sa am un nene care sa-mi cante la acordeon in ureche in timp ce incerc sa pun voalul fara sa stric coafura...sau cine stie ce ciumpalac trebuie sa-mi puna jarteaua sau ceva asa...si pentru asta sa-l mai si platesc. N-a zis nimeni ca traditiile astea au vreo logica...sunt doar amuzante. Si daca nu le respecti, juma' de neam (partea feminina) o sa moara de inima.
Imi amintesc de cand eram mai micuta si participam la nunti in familie cum toate neamurile sareau cu gura pe mire/mireasa sa fac aia si ailalta si saracii erau coplesiti pur si simplu...cred ca pana la sfarsitul zilei nici nu mai stiau ce e cu ei. Dar cu siguranta familia era foarte implicata...Astazi e un pic altfel...o fi mai bine sau nu? Poate e mai bine pentru cei care se casatoresc...asa realizeaza si ei importanta evenimentului :)
Salutare!

2 comentarii:

Anonim spunea...

pai...cate bordee, atatea obicee;))) dar na...sunt frumoase si nuntile alea 'urbane'...desi traditiile nu se mai tin...vedem noi cum facem, lasa...nu-ti mai face tu planuri de pe acum:)

ramonelu spunea...

ba da :D planuiesc nuntile voastre...tre sa va fur..si poate sa fool around with the best man...ca sa ai si traditie...dar si ceva urban.merge?;))